HAMİLELİKTE YÜZDE KOYU RENK LEKELENME

HAMİLELİKTE YÜZDE KOYU RENK LEKELENME

HAMİLERLERDE YÜZDE RENK KOYULAŞMASI
(GEBELİK MASKESİ)
Gebelikte yüzde ortaya çıkan koyulaşma yani pigmentasyon artışına gebelik maskesi (kloazma, melazma) (chloasma gravidarum) denir. Sıklıkla doğumdan sonra kaybolur. Gebelikte artan gebelik hormonlarının melanotropin maddesini arttırmasıyla meydana gelir. Daha çok yüzde, alında, burunda, yanaklarda olmakla beraber, meme uçlarında, koltuk altlarında, genital bölgede de koyulaşma oluşabilir. Doğum kontrol hapları da nadiren bu tür lekelere neden olabilmektedir. Bazı makyaj malzemeleri, kolonya, parfümler, sabun ve nemlendiriciler gibi kozmetik ürünler de özellikle güneş temasını takiben bu tür lekelenmelere neden olabilir.

Gebelik maskesinde lekeler sadece güneşe maruz kalan bölgelerde oluşur. Genellikle lekeler kahverengi, mavi renktedir.

Güneşe fazla maruziyet bu lekelerin artmasına sebep olabilir o yüzde güneşe fazla çıkmaktan kaçınmalı ve yüze güneşten koruyucu krem sürülmelidir. Güneş koruyucular hem UV-A hem de UV-B koruması içermelidir. UVA camdan da geçebilir bu nedenle dışarıya çıkılmasa bile güneş koruyucu düzenli bir şekilde tüm gün sürülmelidir. Gebelik maskesindeki lekeler doğumdan sonra geçebileceği gibi bazen yıllarca hatta ömür boyu devam edebilmektedir. Doğumdan sonra lekeler geçmezse bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Tedavide güneşe maruz kalmaktan kaçınmak, güneşten koruyucu kremler kullanmak, şapka, gözlük v.b kullanmak, güneşe hassasiyeti arttıran ilaçlar ve kozmetiklerden kaçınmak önemlidir. Bunların dışında dermatologların önerdiği ilaçların kullanılması gerekebilir. Melanositlerin pigment üretimini azaltarak lekelerin renginin açılmasını sağlayan ilaçlar veya lazer tedavileri dermatoloji uzmanlarının önerisiyle kullanılabilmektedir. Koyu tenli kişilerde tedavi daha zor ve uzun sürer ve tekrarlama riski daha yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder