GEBELİKTE CEP TELEFONU KULLANIMI

GEBELİKTE CEP TELEFONU KULLANIMI

HAMİLELİKTE CEP TELEFONU KULLANMAK ZARARLI MI?
Cep telefonlarının kullanılmaya başlandığı 90'lı yıllardan bu yana hamileler ve diğer insanlar üzerinde zararlı etkileri olabileceği konusunda çok yazılar yazılmıştır. Daha sonraki yıllarda bu konuda araştırmalar da yapılmaya başlandı. Aşağıda birkısmı anlatılan bu araştırmaların bazılarında zararlı etkiler izlenirken bazılarında izlenmemiştir. Yalnız şu unutulmamalıdır ki bir konuda ne kadar uzun süre geçerse ve ne kadar çok çalışma yapılırsa o kadar güvenilir sonuçlar elde edilir. Cep telefonlarının kullanıldığı süreyi düşünürsek ortalama 10 yıl gibi bir süredir. Bu aslında hiç uzun bir süre değil. Hem hamilelerde hem diğer insanlarda birşeyin yan etkilerini görmek için bazen onlarca yıl geçmesi gerekebilmektedir. Örneğin şu an cep telefonunun beyin tümörü yapması konusunda yapılan çalışmalar en fazla 10 yıl cep telefonu kullanan kişileri araştırabilmektedir, daha uzun süredir cep telefonu kullanan kimse yok. Ancak yıllar sonra genç yaşlardan beri sürekli 40-50 yıldır cep telefonu kullanan yaşlı kişileri kapsayan bir araştırma yapıldığında çok farklı sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle gebeler üzerinde de çeşitli araştırmalar ve öneriler olmasına rağmen bunlarında yılllar sonra yapılacak daha büyük çalışmalarda değişebileceğini unutmamak gerekir ve temkinli olmak gerekir.

Sonuç olarak hamilelik sırasında cep telefonunun zararlı olup olmadığı konusunda araştırmalar sürse de ve çok kesin bilgiler olmasa da mümkün olduğunca kısa konuşmak, sürekli üzerinizde taşımamak, bluetooth kulaklık kullanmak gibi önlemler almanızda faydalar olabilir.

Cep telefonunun gebelik üzerindeki etkisini araştıran çalışmalara örnek olarak:
- 2008 yılında 13159 Danimarkalı çocuk üzerinde bir araştırma yapılmıştır. İlk okul çağındaki bu çocuklar 90'lı yılların sonlarında doğmuşlardır ve bunların bir kısmının annesi hamilelikte cep telefonu kullanmıştır bir kısmının annesi kullanmamıştır. Bu araştırmada annesi hamileyken cep telefonu kullanan çocuklarda bazı davranışsal bozukluklar, hiperaktivite, duygusal problemler%30-50 civarında daha sık görülmüştür.

- 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada 14 aylık bebekler incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda anneleri hamilelik sırasında cep telefonu kullanmış olan bebeklerin hafif derecede etkilenebileceği sonucuna varılmştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder