GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) SU GELMESİ

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) SU GELMESİ

Gebeliğin özellikle son haftalarında doğuma yakın günlerde sık görülen bir durumdur su gelmesi, hamileler bunu  su gibi akıntı oldu, su boşalması oldu veya sularım geldi gibi ifade edebilirler.

Gebelikte (hamilelikte) suyun gelmesi nasıl anlaşılır?
Su gelmesi bazen çok bol şekilde sanki bacağından aşağıya bir bardak su dökmüş gibi fazla olabilir, bu durumda anne kolaylıkla suyunun geldiğini anlayabilir. Bu esnada annenin giysileri, oturduğu yer veya yatağı ıslanabilir. Su geldiğinde veya su gelmeden önce sancı olabileceği gibi hiç sancı olmayabilir de. Sancı olmaması su gelmesi olmadığı anlamına gelmez. Amnion suyu ılık, berrak bir sudur. Bazen su gelmesi bu kadar şiddetli olmaz, hafif sızıntı veya damlama şeklinde olabilir bu durumda akıntı veya idrar kaçırma ile karıştırılabilir, anne bunu akıntı gibi su geliyor şeklinde ifade eder, annenin bunu ayırt etmesi zordur bu nedenle mutlaka kesin teşhis için doktora başvurmalıdır.

Bebeğin suyunun gelmesi ile vajinal akıntının farkı nedir?
Hamilelikte vajinal akıntı her ayda sık görülen bir durumdur, son aylarda daha fazla olabilir. Akıntı genellikle koyu, yapışkan, bazen kokulu ve az miktardadır. Akıntı asla annenin bacağından aşağıya su dökmüş kadar fazla olmaz ve pantolonunu, yatağını ıslatacak kadar fazla olmaz. Bebeğin amnion suyu aynı normal su gibi akışkandır, rengi berrak hafif sarımsıdır genellikle ancak eğer bebek kakasını yapmışsa koyu kahverengi, yeşil renklerde olabilir. Amnion suyu ılık hissedilir.

Su kesesinin doktor veya ebe tarafından açılması (amniyotomi):
Amnin sıvısı amnion zarının içerisinde bulunur ve bebek bu balon şeklindeki zarın içerisindeki suda serbest şekilde hareket eder. Doğum başladığında anne sancı çekerken rahim ağzındaki açıklık ara sıra kontrol edilir ve açıklık belli bir seviyeye gelince, genellikle 4-5 cm açılma oluşunca ince, uzun bir alette bebeğin su kesesi (amnion kesesi) delinerek açılır. Anne bu esnada ağrı veya rahatsızlık hissetmez, bir kaç saniye süren kısa bir işlemdir. Bebeğin su kesesi açıldıktan sonra doğum daha hızlı ilerler. Bazen doğum başlamadan öne annenin suları gelmiştir ve amnion suyu akarak boşalmıştır bu durumda amniyotomi yapılmadan doğum gerçekleşir.

Su gelmesinin anne veya bebek açısından bir zararı var mıdır?
Su gelmesi erken gebelik haftalarında gerçekleşirse erken doğum riskine neden olabilir. Yine özellikle erken haftalarda su gelmesi rahim ve amnion zarının enfeksiyonuna (koryoamniyonit) neden olabilir, bunu engellemek için antibiyotik tedavisi verilir. Su kesesi bebeğin dış ortamdan ve aşağıdan vajina yoluyla yukarıya çıkabilecek bakterilerden korur, bu nedenle su kesesinin açılması durumunda vajinadan rahim içerisine doğru enfeksiyon etkeni bakteriler ilerleyebilir. Doğuma yakın haftalarda ve çok uzun günler sürmeyen su gelmeleri genellikle bu tür riskli durumlara neden olmaz, zaten 1-2 gün içerisinde genellikle doğum gerçekleşir.

Su gelmesi durumunda ne yapılmalıdır?
Gebeliğin hangi haftasında olursa olsun su gelmesi (veya şüphesi) acilen doktora başvurmayı gerektirir. Su gelmesi 36. gebelik haftasından önce olmuşsa erken doğuma neden olabilir. Suların erken gelmesi konusunda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Gebeliğin doğuma yakın son haftalarında su gelmesi genellikle 1-2 gün içerisinde doğumun gerçekleşeceğini gösterir. Su gelmesi gebeliğin çok erken haftalarında bebek henüz gelişimini tamamlamadan gerçekleşirse bebeğin gelişimini tamamlaması için beklemeye ve doğumu engellemeye çalışılır, bu esnada antibiyotikler ve tokolitik (sancı durdurucu) ilaçlar kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder