GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KANAMA

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KANAMA

HAMİLELİK SIRASINDA KANAMA OLMASI
Kanama gebeliğin başında, ortasında sonlarında her döneminde olabilecek bir durumdur. Kanama olması mutlaka doktora başvurulması gereken bir durumdur. Kanama çeşitli miktarlarda ve renklerde olabilir. Bazen bir kaç damla veya lekelenme şeklinde, bazen pembe, bazen kahverengi, kırmızı şekilde olabilir.

Kanamanın nedenleri:
Gebeliğin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak kanamanın farklı sebepleri vardır. Gebeliğin ilk üç ayındaki kanamaların en sık sebebi düşük tehtididir. Bunun dışında mol gebelik, dış gebelik gibi durumlarda da kanama olabilir. Gebeliğin daha ileriki dönemlerinde ve sonlarında olan kanamaların ise farklı sebepleri olabilir, örneğin bebeğin eşinin önde olması (plasenta previa), bebeğin eşinin ayrılması (dekolman), nişan kanaması, doğumun başlamasına bağlı kanama gibi... Bunlardan hangisinin kanamaya sebep olduğunun mutlaka doktor tarafından araştırılması gerekir.
Hemoroide (basur) bağlı makattan olan kanamalar ve idrar yolundan olan kanamalar da bazen vajinal kanamalarla karışabilir.

Gebelik ile ilgili olmayan kanamalar: Gebelik süresince meydana gelen kanamaların bir bölümü gebelik ile ilgili olmayabilir. Bunlar rahim ağzındaki yaranın kanaması, rahim ağzındaki polipler, vaginadaki bazı kitleler nedeniyle olabilir.

Kanamalı gebe hastanın tedavisi gebeliğin kaç haftalık olduğu, kanamanın sebebi, annenin ve bebeğin durumu gibi kriterler göre çok değişiklik gösterebilir. Kanamaya sebep olan durumların anlatıldığı başlıklarda tedavileri hakkında da bilgi bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder