HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) SİVİLCELER

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) SİVİLCELER

Gebelikte sivilce (akne) neden olur? Hamile iken tedavi edilebilir mi?
Hamilelik bir takım hormonlarda artma görülmesinden dolayı ve ciltte yağlanma artışından dolayı ciltte sivilcelenmeye veya var olan sivilcelerde artmaya neden olabilir. Çok nadiren hamile kalmayla sivilcelerde azaltma olduğu da görülebilir. Hamilelerde özellikle artan androjen hormonu ciltte sebase glandları uyarır ve sebum artışına neden olur bu da bakterilerin çoğalmasını, inflamasyonu kolaylaştırarak sivilce oluşmasına yatkınlık yaratır. Gebelik döneminde sivilceler hafif, orta veya şiddetli düzeyde olabilir. Gebeliğin sadece bir döneminde görülüp kaybolabilir veya gebeliğin sonuna kadar çıkmaya devam edebilir.

Sivilceleri azaltmak için ne gibi önlemler alınabilir?
- Günde iki kere yüzünüzü sabunla veya temizleme ürünleri ile yıkayın.
- Yüzünüzü havlu veya lif gibi ürünlerle ovalamayın, irritasyona neden olabilir ve sivilceyi arttırabilir. Yıkarken sadece elinizle nazikçe yıkayın yüzünüzü daha sonra havluyla nazikçe kurulayın.
- Nemlendirici kullanıyorsanız yağsız olmasına özen gösterin.
- Sivilceleri sıkmayın, ovalamayıni patlatmayın. Bunlar sivilcelerin artmasına ve iz kalmasına neden olabilir.

Sivilcelerinizin çin herhangi bir ilaç, krem, jel veya bakım ürününü asla doktorunuza danışmadan kullanmayın, bu tür maddeler gebelik sırasında bebeğiniz açısından zararlı olabilir. Kadın doğum uzmanınız ve dermatoloji uzmanınız size gebelik sırasında uygulayabileceğiniz çözümler sunacaktır. Sivilce (akne) tedavisinde sık kullanılan accutane, roacuttane, isotretinoine, tetrasiklik gibi maddeleri içeren tablet veya kremler gebelik döneminde kullanılmazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder