HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) AĞIZ KURULUĞU

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) AĞIZ KURULUĞU

Hamilelikte ağız ve dudak kuruması, sürekli susuzluk hissetmek sık rastlanan şikauyetlerden birisidir. Nedeni net bilinmemekle beraber hamilelikte artan sıvı ihtiyacını karşılamak için vücudun aldığı bir önlem olabilir. Gebelikte şeker hastalığı (diyabet) de ağız kuruluğunun nadir nedenlerinden birisidir, kan şekerinin kontrol edilmesi gerekir.

Ağız kuruması olan hastalarda dudaklarda çatlama, ağız kokusu, konuşmada güçlük, dilde yapışma, sürekli su içme isteği, nefesin kötü kokması gibi şikayetler de sıklıkla bulunur.

Önlemler ve tedavi:
Gebeliket ağız kuruluğunu önlemek için bol su içmek, ağız hijyenine dikkat etmek alınabilecek en basit önlemlerdir. Dışarı çıkarken küçük bir pet şişe ile sürekli yanınızda su taşımanız faydalı olur. Alkol ve sigaranın da ağız kuruluğunu arttırıcı etkisi vardır ki böyle bir şikayet olmasa bile gebelikte asla kullanılmamalıdır. Aşırı kafein (kahve) tüketimi ve şekerli gıdalar ağız kuruluğunu arttırabilir, az miktarda tüketilmelidir. Şekersiz sakız çiğnemek ağız kruuluğunu önlemek için faydalıdır. Bütün bu önlemlere rağmen geçmeyen ağız kuruluğu probleminiz varsa diş ve ağız sağlığı ile ilgili bir hastalık mevcut olabilir, doktorunuza başvurmanız gerekir.
Burun tıkanıklığına neden olan septum deviasyonu veya benzeri bir patoloji varsa sürekli ağızdan nefes alıp vermeye neden olacağı için ağız kuruluğuna neden olur, bu durumda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder