GEBELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?

GEBELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?

HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Gebelik döneminde oruç tutulması genel olarak önerilmez çükü gebelik sırasında anne adayının yeterli sıvı ve gıda alabilmesi gebe olmayan kişilere göre çok daha önemlidir. Yeterli sıvı alınamaması ve annenin susuz (dehidrate) kalması gebelik sırasında erken doğum gibi bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Yine hamile bayanların kan şekeri diğer insanlarınkine göre daha kolay düşme eğilimindedir, oruç sırasında uzun süre aç kalındığında bu durum gelişebilir ve bulantı, kusma, mide yanması, kabızlık gibi şikayetlerde artış görülebilir. Özellikle gebeliğinde riskli bir takım durumlar tespit edilmiş olan anne adaylarının (diabet, erken doğum tehtidi, kanama, çoğul gebelik, gelişme geriliği gibi) oruç tutmaları daha da sakıncalı olabilir. Gebelikte uzun süre aç kalmadan sık sık ve azar azar yemek yenmesi önerilir.

Lohusalık Döneminde Oruç Tutulabilir mi?
Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6 haftalık dönemdir. Bu dönemde oruç tutmak anne sütünün miktar ve kalitesini etkileyebilir ve bebeğin beslenmesini güçleştirebilir bu yüzden oruç tutulması önerilmez.

Tüm bunlara rağmen yine de gebelik sırasında oruç tutmak isteyen anneler mutlaka doktorlarının ve diyetisyenlerinin denetiminde oruç tutmaya başlamalılar. Oruç tutan annelere egzersiz yapmaları önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder