HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) AĞLAMA KRİZLERİ

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) AĞLAMA KRİZLERİ

Hamilelikte duygusallık, hassaslık ve ağlamak:
Hamileliket vücutta bir çok sistemde görülen fizyolojik değişikliklerin yanısıra psikolojik değişiklikler, duygusal dalgalanmalar da görülebilir. Bunlar hamilelikteki fizyolojik ve hormonal değişikliklere bağlı olarak hafif formda ve nadiren olabilir ancak psikolojik problemler ciddi boyutta ise ve sık sık oluyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hamilelikte duygusal hassaslığın değişen hormon düzeyleri ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Aniden, sebepsiz yere ağlamak:
Bazen çok ufak sebeplerden dolayı, aniden ve aşırı gözyaşları içerisinde ağlama görülebilir. Bu esnada anne adayı ilgisizlik, korku, endişe gibi duygular içerisindedir genellikle. Bu tür problemler günlük hayatınızı ve mutluluğunuzu etkilemeyecek boyutta ve çok nadir olabilir. Ancak günlük yaşantınızı etkileyen, sürekli üzgün, depresyonda, korku içerisinde, kendinize zarar verdiğini düşündüğünüz derecede yoğun yaşıyorsanız bu problemleri mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalısınız. Bu tür ağlama krizleri (ağlama nöbetleri) hamilelik depresyonu (gebelik depresyonu) belirtileri olabilir.

Ağlamak bebeğe zarar verir mi? Sağlığını etkiler mi?
Anne adaylarının ağlamak konusunda en çok merak ettikleri soru budur. Cevabı hem evet hem hayırdır. Yani nadiren ağlamak ve göz yaşları dökmek, bağırarak ağlamak gibi durumlar annelerin sandığı gibi bebeklerine zarar vermez. Ancak ağlamaya yukarıda anlatılan diğer belirtiler eşlik diyorsa ve depresyon, anksiyete bozukluğu, aşırı stres, sürekli üzüntü, iştahsızlık, yemek yiyememe gibi belirtiler varsa bu durumda anne zarar göreceği için doğal olarak bebek de zarar görebilir. Annenin sürekli üzgün olması, iyi beslenememesi, bol sıvı alamalası, yaşama sevincini kaybettiği için dışarı çıkamaması, yürüyüş yapmaması gebelik açısından istenmeyen ve zararlı sonuçlar doğurabilecek durumlardır. Bu nedenle bu belirtiler varlığında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Tedavi için bir psikiyatri uzmanıyla konuşmanız ve sorunlarınızı anlatmanız neticesinde alacağınız fikirler çoğunlukla durumun düzelmesine yeterli olur. Hamilelikte ilaç tedavisi verilmeden bu tür durumlar hemen her zaman düzelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder