GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KAŞINTI

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KAŞINTI

Gebe kadınların yaklaşık %20'si çeşitli derecelerde kaşıntıdan şikayetci olmaktadır. Gebelik sırasında vücutta kaşıntı çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, hangi nedenle olursa olsun gebelikte kaşıntı mutlaka doktora başvurulması gereken bir durumdur. Bunların en bilinenlerinden birisi gebelik kolestazı olup ayrı bir konu olarak anlatılmıştır. Bunun dışında gebelikte karın ve diğer bölgelerin gerilmesine bağlı oluşan çatlaklar da kaşıntıya sebep olabilir. Allerji, egzema, kontakt dermatit, ciltte mantar enfeksiyonu ve diğer dermatolojik hastalıklar da gebelik dönemine rastlamış olabilir. Böcek sokması, uyuz, bitlenme diğer sebepler arasında sayılabilir. Gebelikte terleme artışına eğilim vardır ve bu da kaşıntıya sebep olabilir.

Vajina çevresindeki kaşıntılar vajinit yani vajinada mantar enfeksiyonuna bağlıdır genellikle. Anüs (makat) çevresindeki kaşıntılar hemoroid veya bazı barsak parazitlerine bağlı oluşabilir.

Gebe kadınların bazılarında el ve ayaklarda kızarıklık ve kaşıntı olmaktadır. Bu durumun gebelikte artan östrojen hormonuna bağlı olduğu düşünülmektedir ve doğumdan kısa süre sonra geçmektedir.

Tedavi:
Kaşıntının sebebine göre tedavisi yapılır. Çatlaklara bağlı kaşıntı durumunda nemlendirici kremler ve bademyağı kullanılabilir. Gebelik kolestazı ve tedavisi ayrı bir konu olarak anlatılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder