GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) ATEŞ BASMASI

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) ATEŞ BASMASI

GEBELİKTE SICAK BASMASI

Gebelikte menopoz döneminde yaşananlar benzer şekilde ateş basmaları (sıcak basmaları) görülebilir. Ateş basması ile enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmesi karıştırılmamalıdır. Hamilelikte ateş basmaları tamamen normal bir durum iken ve tedavi gerektirmezken, ateş yükselmesi enfeksiyon belirtisidir ve tedavi gerektirir. Aralarındaki en önemli fark ise ateş basması gelip geçicidir ancak enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmesi aynen gebe olmayanlarda görüldüğü gibi kalıcıdır. Ateş basmaları bir kaç saniye veya dakikalarca sürebilir. Gebelikte yüksek ateş hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarakulaşabilirsiniz, bu konuda anlatıldığı gibi gebelikte ateşin çok yükselmesi bebek üzerinde bazı olumsuz etkiler yaratabilir ancak ateş basmaları bu tür olumsuz riskler taşımaz.

Ateş (sıcak) basmalarının sebepleri:
Gebelikte ateş basmasının başlıca nedeni hamileliğe bağlı hormonal değişimlerdir. Buna ek olarak anne adayının gebelik döneminde yaşadığı kaygı, stres, üzüntü v.b duygu durum dalgalanmaları ateş basmalarına neden olabilir.

Tedavi ve önlemler:
Ateş basmalarında korunmak için öncelikle çok kalın giyinmekten kaçınmak, çok sıcak ortamlarda bulunmamak gerekir. Acı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Kahve ve çay fazla tüketilmemelidir. Alkol asla tüketilmemelidir. Hamilelikte düzenli egzersiz veya yürüyüş yapmak sıcak basmalarını azaltır. Stresten uzak durmak, sakin bir gebelik geçirmeye çalışmak başlıca önlemlerdir.  Hamilelikte yaşanan ateş basmaları için herhangi bir ilaç tedavisi verilmez.  Menopoz hastalarında ateş basmaları için kullanılan ilaçlar veya bitkisel tedaviler gebelerde kullanılamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder