GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) VARİS OLUŞUMU

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) VARİS OLUŞUMU

BACAK VARİSLERİ VE DAMARLARIN BELİRGİNLEŞMESİ
Varis cilde yakın yüzeyel toplar damarlarda meydana gelen genişlemelere bağlı oluşur. Varis oluşumu ırsi yani ailesel olabilmektedir. Bu damarlarda genişleme olması hem görüntü olarak rahatsız edici olur hem de bazı kişilerde ağrı gibi şikayetler yaratır. Genişleyen varis damarları genellikle mor renkli görünür. Gebelikte varisler en çok bacaklarda oluşur. Daha az olarak vulvada (vajine dışarısı genital bölge) oluşabilir. Hemoroidler de (basur) bir çeşit varistir ve gebelikte artar. Gebelik de varis oluşumuna yatkınlık yaratan durumlardan birisidir. Hamilelik döneminde varise yatkınlık olmasının nedenleri, hamilelikte kan hacminin artması, hamilelikte artan progesteron hormonunun damarlardaki kasları gevşetmesi ve büyüyen rahmin damarlara  baskı yapmasıdır. Varisler kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Kadınlarda bebelikte görülme oranı 2-3 kat daha artar. Hamile bayanların yaklaşık %15'inde varis olduğu izlenir.

Bacak varisleri normal doğum için engel değildir. Vulvada yani vajine dış dölgesinde görülen çok geniş varisler varsa doğum sırasında kanamaması için ve epizyotomi (doğum dikişi) sırasında bunların kesilmemesi için dikkat edilmesi gerekir.

Gebelike varis oluşmasını önlemek için:
- Ayakta çok kalmaktan kaçının
- Aşırı kilo almaktan kaçının
- Yürüyüş,egzeriz, spor yapın
- Dar pantolon, dar ayakkabı giymeyin, rahat giyinin
- Otururken bacaklarınızın sandalyenin kenarı gibi kısımlarda sıkışması gibi kan akımını engelleyici hareketlerden kaçının
- Fırsat buldukça uzanın ve ayaklarınızın altına yükseltmek için yastık v.b koyun
- Otururken bacak bacak üzerine atmak da kan akımını engelleyerek varis oluşumunu kolaylaştırabilir
- Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin
- Dengeli beslenin, bol sebze, meyve ve bol su tüketin
- Sigara içmeyin
- Uzun süre oturarak kalmayın, arada bir ayağa kalkarak hareket edin

Tedavi:
Varislerin tedavisi için ameliyat, varis çorabı ve bazı ilaçlar kullanılır. Gebelikte hafif varislerde tedavi gerekmeyebilir önleyici yöntemler yeterlidir ancak şiddetli varislerde varis çorabı verilir. Varisleri önlemek için bazı bacak egzersizleri yapılabilir. Ameliyat ve skleroterapi , lazer yöntemleri genellikle gebelik döneminde uygulanmaz. Varis çorağları damarları sıkarak genişlemeyi azaltır ve damarda kanın göllenmesini engeller. Doğumdan sonra varislerde büyük oranda düzelme izlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder