BEBEĞİN SUYUNUN FAZLA OLMASI (POLİHİDRAMNİYOS)

BEBEĞİN SUYUNUN FAZLA OLMASI (POLİHİDRAMNİYOS)

Bebeğin amnion sıvısının fazla olması:
Polihidramnios rahim içerisinde bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısının normalden fazla olmasıdır. Tanısı amniyon sıvısının ultrasonda fazla izlenmesi ile konur. (ASİ: Amniyotik sıvı indeksi >250 veya tek cepte >80 ise polihidramniosdur.) Tüm gebeliklerin %1-3'ünde polihidramnios durumuna rastlanır.Normalde amniyotik sıvı volümü 16. haftada 200 ml, 28. haftada 1000 ml, 36. haftada 900 ml ve 40. haftada 800 ml civarındadır.

Suyun çok fazla olduğu durumlarda anne karında fazla büyüme ve gerginlik olur, hatta bu nedenle anne nefes almakta zorlanabilir, karnında rahatsızlık hisseder.

Nedenleri:
- Annede şeker hastalığı (diyabet) olması
- Fetüsün yutmasını engelleyen anomaliler
- Sindirim sistemi anomalileri, özofagus atrezisi (yemek borusunun oluşmaması)
- Merkezi sinir sistemi anomalileri, anensefali,
- Solunum yolu anomalileri
- Diyafragma hernisi (Özofagusa bası yapabilir)
- Doğumsal kalp hastalıkları
- Fetüste hidrops fetalis varlığı (İmmun veya non-immun)
- Rh immunizasyonu (kan uyuşmazlığı)
- Fetusa ait enfeksiyonlar (konjenital enfeksiyonlar)
- İkiz gebelik (ikizden ikize transfüzyon sendromu)
- Kromozomal anomaliler
- İskelet anomalileri
- Myotonik distrofi v.b doğumsal kas hastalıkları
- Yüksek çıkımlı kardiyak yetmezlik
- Fetal anemi
- Sakrokoksigeal teratom

Bazen polihidramnios olmasına rağmen bebekte ya da annede bir anormallik saptanamaz, buna idiopatik polihidramnios denir. Polihidramnios vakalarının %60-70'i idiopatiktir yani herhangi bir sebep bulunamaz, ancak %30-40'ında bir sebep bulunabilir.

Polihidramniyos saptanan bir gebelikte ilk adım dikkatli bir ultrasonografik anomali taramasıdır. Fetusta göğüs içerisinde ya da karın içerisindeki organlarda bir anomali, beyin anomalisi varlığı araştırılmalıdır. İkinci adım anneye ait nedenlerin araştırılmasıdır. Annede diyabet varlığını araştırmak için kan şekeri takibi yapılır.

Polihidramniosa bağlı riskler:
Polihidramniyos varlığında potansiyel risk aşırı gerilime bağlı erken doğum ağrıları, su kesesinin açılmasıdır. Su aniden boşalırsa kordon sarması ya da plesenta ayrılması (dekolman) olabilir. Polihidramnios erken doğuma sebep olabilir.Polihdramniosta bebek ölüm riski (perinatal mortalite oranı) %10 ile %30 arasında değişmektedir. Ayrıca polihidramnios durumunda bebekte makat duruş gibi bebeğin ters olmasına bağlı nedenlerle sezaryen olma riski de artmıştır.

Tedavi:
Çok sık uygulanmasa da bazı durumlarda fazla sıvı enjektör ile çekilerek (amniyodrenaj) azaltılmaya çalışılabilir.
İndometazin denilen ilaç ile amniyon sıvısı miktarı azalabilir fakat bu ilaç 32 haftadan sonra kullanılması sakıncalıdır, 32 haftadan büyük fetuslarda duktus venozusun erken kapanmasına sebep olabilir.

Amniyodrenaj:
Amniyodrenaj işlemi bir enjektör yardımıyla anne karnından amnioyon sıvısının bir kısmının çekilerek alınmasıdır. Amniyosentez işlemine benzer ancak amniyodrenaj işleminde daha fazla sıvı alınır. amniyodrenaj işlemi bazı riskler taşır: yaklaşık binde 2-3 oranında gebeliğin kaybına (bebeğin ölmesine) neden olabilir, doğumun başlamasına neden olabilir, koryoamniyonit (rahimdeki zarların iltihabı), erken membran rüptürü (su gelmesi), dekolman plasenta gibi risklere neden olabilir... Polihidramnios vakalarında seri olarak çok kere amniyodrenaj yapılabilir. Her polihidramnios hastasında uygulanan bir işlem değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder