HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) YEMEK YİYEMEME, BESLENEMEME, YEME BOZUKLUKLARI

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) YEMEK YİYEMEME, BESLENEMEME, YEME BOZUKLUKLARI

Hamilelikte özellikle ilk aylarda bulantı ve kusma, iştahsızlık, tiksinme gibi şikayetlerin fazla olmasından dolayı yeterincebeslenememe söz konusu olabilir ve ilk 3 ay anne kilo almayabilir hatta kilo kaybı bile yaşayabilir. Aşırı seviyede ve anneyi aşırı bitkin bırakacak düzeyde olmadıktan sonra bunun bir zararı yoktur, çoğu hamilelikte yaşanan doğal bir süreçtir. Hamileliğin üçüncü ayı bittikten sonra bu şikayetler veyemek yiyememe geçecektir, anne ve bebek kilo almaya başlayacaktır. Gebelikte bulantı ve kusma ile ilgili ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarakulaşabilirsiniz.

Bu yazıda esas bahsedilecek konu ise yeme bozukluğu denilen, kişinin vücudunun şekli, ölçülerini ve kilosunu sürekli takıntı yapacak derecede fazlaymış gibi düşünmesine sebep olan psikolojik temelli problemdir. Yeme bozuklukları denilen bu hastalıklarda kişi bulantı, kusma veya başka bir mide problemi olmadığı halde fazla yemek yemekten kaçınır ve çok zayıf olsa bile sürekli şişman olduğunu düşünerek daha fazla zayıflamaya çalışır bunaanoreksia nervosa denir. Bu nedenle anoreksia nervosa hastaları aşırı derecede kilo kaybederler ancak yine de kilolu olduklarını düşünürler. Bir diğer durumda ise kişi normal miktarda veya normalden fazla yemek yer ancak hemen sonrasında  kilo almamak için yediklerini bilerek kusar bunablumia (blumia nervosa) denir.

Hamilelikte yeme bozukluklarının zararları:
Anne yeterince kilo alamaz hatta aşırı kilo kaybına uğrayabilir. Bu da bebeğin haftasına göre düşük kiloda olmasına ve erken doğuma, düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesine neden olur. Yeme bozukluğu olan annelerde dehidratasyon (vücudun aşırı susuz kalması), aşırı halsizlik, yorgunluk, bayılma, baş ağrısı, kalp ritm bozuklukları, gebelik depresyonu, doğum sonrası depresyon, doğum sonrası emzirememe, erken doğum görülebilir.
Ayrıca yeme bozukluğu olan kadınlarda düzensiz adet ve düzensiz yumurtlamaya bağlı hamile kalma zorlaşır. Hamile kalanlarda da düşük riski normalden fazladır.

Tedavi:
Yeme bozukluğu olan hastalarda öncelikle hamile kalmadan önce bu durumun düzeltilmesi gerekir ki normal ve sağlıklı bir kiloda hamileliğe başlayabilsin. Hamilelik sırasında yeme bozukluğu olan ve beslenemeyen anne adaylarının kadın doğum uzmanı, psikiyatri uzmanı ve diyetisyen yardımıyla hem psikolojik hem de tıbbi destek sağlanır. Psikiyatrik tedavinin yanı sıra anne adayının normal kilosuna dönmesi, yeterli vitamin mineral depolarına kavuşması sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder