ERKEK YAŞI İLE GEBELİK (HAMİLELİK), KISIRLIK ARASINDAKİ İLİŞKİ

ERKEK YAŞI İLE GEBELİK (HAMİLELİK), KISIRLIK ARASINDAKİ İLİŞKİ

İLERİ YAŞTA BABA OLMAK NE GİBİ RİSKLER GETİRİR?

Gebelik ve kısırlık (infertilite) konusu esas olarak anne yaşı ile çok yakından ilgilidir. Anne yaşı ilerledikçe özellikle 35 yaşında sonra hem gebe kalamama yani kısırlık konusunda bazı risk artışları görülür hem de gebe kaldıktan sonra hamilelik boyunca anne ve bebek ile ilgili bazı risklerde artış görülür. Bu konular hakkında ayrıntılı bilgilere aşağıdaki iki linkten ulaşabilirsiniz:
- Kadının yaşı ve kısırlık arasındaki ilişki
- İleri yaşlarda hamilelik

Erkeğin (baba adayının) yaşı büyüdükçe kısırlık riski artar mı?
Babanın yaşı anne kadar olmasa da bazı konularda ilerleyen yaşlarda bazı riskleri beraberinde getirir. Erkeğin yaşı ilerledikçe özellikle 40-45 yaşlarından sonra sperm hareketi, hacmi ve normal şekilli sperm sayısı (morfoloji) azalır. Ancak sperm konsantrasyonu yaş ilerledikçe değişmez. Sperm parametrelerindeki bozulmalardan dolayı erkeğin yaşının ileri olması kadınınki kadar etkilemese de gebelik oluşması konusunda başarıyı azaltır. Gebelik elde edilmesi daha uzun süre alır ve gebelik oranı düşer.

Gebelik ile ilgili riskler, bebekte meydana gelebilecek hastalıklar:
Kadınlarda yaklaşık 46-50 yaş arasında menopozun başlaması ile birlikte yumurta hücresi üretimi durur,  erkeklerde her yaşta sperm üretimi sürer ancak ileri yaşlarda sperm kalitesi azalır. İleri yaşlardaki erkeklerde sperm üretimi sırasında genetik hata yani mutasyon oluşma riski artar. Bu mutasyonlar hem düşük oluşma riskinde hafif bir artışa neden olur hem de bebekte bazı hastalıkların gelişimine yatkınlık yaratır. Özellikle otozomal dominant hastalıkların bebekte görülme riski artar çünkü bu hastalıklar gen çiftlerinden sadece birisinde hata olması neticesinde ortaya çıkabilir, erkeğin sperminde oluşabilecek genetik hata bu hastalıkların meydana gelmesine neden olabilir. Otozomal dominant hastalıklardan bazıları: Akondroplazi, nörofibromatozis, Marfan sendromu, osteogenezis imperfekta...
Erkeğin yaşının ileri olması ile bebekte otizm, şizofreni, bipolar bozukluk, konsantrasyon bozukluğu, muahakeme yeteneğinde düşüklük, kognitif fonksiyonlarda bozukluk gibi bazı hastalıklarda artış görüldüğünü bildiren araştırmalar vardır.

Düşük riski:
Yapılan araştırmalar erkeğin yaşının ileri olmasının kadının yaşından bağımsız olarak düşük açısından ciddi oranda risk artışına neden olduğunu göstermiştir. (kaynak 1kaynak 2) Anne yaşı ilerledikçe de gebeliğin düşükle sonuçlanma riski artar.

Down sendromu ile ileri baba yaşı arasındaki ilişki:
Bebekte down sendromu olma riski anne yaşı ilerledikçe artar, arada ciddi bir orantı vardır. Baba yaşının down sendromu riskini etkilemediğini gösteren bazı araştırmaların yanı sıra önemli bazı araştırmalar anne yaşı 35'den büyükse baba yaşının da ileri olmasının riski daha fazla arttırdığı yönünde görüş bildirmiştir. (kaynak)

Faydalanılan diğer kaynaklar: 123

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder