GEBELİK SIRASINDA BİR GEBELİK DAHA OLUŞABİLİR Mİ ?!

GEBELİK SIRASINDA BİR GEBELİK DAHA OLUŞABİLİR Mİ ?!

Hamile bir kadının gebelik sırasında tekrar gebe kalmasına engel olan bir çok neden vardır. Örneğin bir gebelik oluştuktan sonra kadında yumurtlama durur, ayrıca rahim ağzında müköz bir tıkaç oluşur ve bu da spermlerin rahim içerisine girmesini engeller. Bu yüzden gebelikten korunmanın en iyi yöntemi gebe kalmaktır diye espirili bir söz söylenir.

Ancak çok nadir rastlanan bazı olgular gebe bir kadında gebelik devam ederken ikinci bir gebelik daha oluşabileceğini düşündürtmüştür. İki rahmi olan kadınların çok azında iki rahimde de gebelik oluştuğuna rastlanmıştır ki normalde iki rahmi olan kadınlarda ikinci rahim çoğunlukla fonksiyon görmeyecek şekildedir. Yine çok nadir rastlanan tuhaf bir durum da gebelik oluştuktan bir kaç hafta sonra tekrar ikinci bir gebelik oluşmasıdır buna süperfötasyon (superfetation) denir. Normalde ikiz gebeliklerde bebeklerin ikisi de aynı anda oluşmaya başlar fakat bu süperfötasyon durumunda birinci bebek oluştuktan birkaç hafta sonra tekrar bir yumurtlama ile ikinci bir gebelik oluşmaktadır ve ikizler arasında 1 aya yakın fark olmaktadır.

Yine dünyada çok nadiren rastlanmış bir durum da gebe bir kadının iki farklı erkekten aynı anda 2 bebek dünyaya getirmesidir, yani bu durumda ikiz doğan bebeklerin babaları farklıdır. Buna heteropaternal süperfekundasyon (heteropaternal superfecundation) denir. Bu durumun açıklaması şu şekilde olabilmektedir: kadının bir yumurtlama döneminde 2 yumurtlama olması ve bu dönemde iki farklı erkekle ilişkisi olması sonucu 2 farklı spermin bu 2 farklı yumurtayı döllemesi sonucu olabilir. İnsanlarda çok çok nadir rastlanmış olan bu duruma kedi ve köpek gibi hayvanlarda sık rastlanır.
B.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder